top of page
חיפוש

"All Pain Comes from Life" (מלאני קליין)

"All pain comes from life" אמרה מלאני קליין

"הכאב הינו חלק בלתי נפרד מהחיים" אמר גם הבודהה

הבודהה הבחין בין כאב וסבל. הראשון הוא הכאב הישיר, התגובה התחושתית הישירה, פיזית או נפשית. למשל, כאב פיזי, עצב, חרדה ועוד.. הסבל, הוא תגובה מנטלית לכאב הישיר, בכי על מר הגורל, מחשבות על כמה הכאב נורא, מחשבות על כאב חוזר, מחשבות כגון "למה זה קורה לי?", פחד מחרדה עצמה, עצב או כעס על הופעתו של כאב וכיו"ב. את הסבל לימד הבודהה להפחית.

פיתוח תרגול המיינדפולנס במערב התחיל במטרה לסייע לחולים וסובלים מכאב באמצעות מדיטציה המבוססת על עקרונות בודהיסטיים. פיתוח התרגול נעשה על-ידי ג'ון קבט-זין (כיום פרופ' לרפואה) בבית-חולים בארה"ב ולווה מתחילתו במחקר מדעי, תיעוד תוצאות ואיסוף עדויות אובייקטיביות. בינתיים נעשו מחקרים נוספים רבים על ההשפעות המיטיבות של מיינדפולנס בתחומים רבים כמו רפואה, פסיכולוגיה, חינוך ועוד. נעשו גם מחקרים אשר עשו שימוש בשיטות הדמיה מוחית ובדקו את השפעת התרגול על המח.

בעוד ניתן לראות את השפעת התרגול על עיבוד הכאב המח אני אתייחס כעת לסבל, שלו חלק חשוב בהתמודדות עם כאב. החיים עם כאב כרוני הינם חיים קשים הגובים מחיר רב ומתמשך בתחומים רבים. הכאבים והמחיר שהם גובים מעוררים באופו טבעי תגובות נפשיות, אותו סבל עליו דיבר הבודהה. הסטרסים והלחצים של הכאב ומחיריו, מצטרפים לאלה שכבר מצויים בחיינו ואנו יכולים למצא את עצמינו מתאמצים רק כדי לעבור את היום או הרגע. כאן נכנס תרגול המיינדפולנס, אשר מלמד אותנו לעבוד עם אותו המתח כך שלא ישחק לחלוטין את איכות החיים שלנו. אנו לומדים לשים לב כמה אנו מכווצים, מגוננים ומלאים במחשבות שליליות הרסניות ולעיתים תבוסתניות, אנו יכולים לשים לב למחשבות עצמן, לכך שהן באות וחולפות, לכך שבסופו של יום הן רק מחשבות. מתשומת הלב וההתבוננות בתהליכים מנטליים אלה, יכול להתחיל שינוי מיטיב, אנו יכולים לאפשר לעצמנו יותר חמלה עצמי, יותר מרחב ולהיות יותר שווי נפש ורגועים. אנו יכולים להרחיב חזרה את ספקטרום החוויות שלנו. ההבנה אמיתית ומלאה של המתואר מגיעה באופן חוויותי מהתרגול אשר מתוכו התהליך מתחיל באופן טבעי.




 
 
 

Comments


bottom of page